Je kunt alles aan iedereen uitleggen

Ionica Smeets Ze vindt zichzelf beslist niet de beste wiskundige. „Maar ik kan het misschien wel het beste uitleggen”, zegt Ionica Smeets.

[ artikel NRC 20 mei jl. ]

Foto Andreas Terlaak

De bekendste wiskundige van Nederland is hoogleraar geworden – niet in de wiskunde, maar in de wetenschapscommunicatie, aan de Universiteit Leiden. En dus hield Ionica Smeets (1979) afgelopen vrijdag haar oratie, in toga.

Toen ze, voorafgaand aan die rede dat donkere gewaad nog niet aan had, sprak iemand haar aan in het academiegebouw. „Jij bent met de fotograaf meegekomen?” „Nee”, moest Smeets uitleggen, „ik ben dus de hoogleraar die dadelijk oreert”.

Zo’n toga is voor haar een „prettig uniform”, zegt ze op een terrasje in Utrecht – ze is in de stad vanwege een andere oratie, in het academiegebouw. Het erekleed zit in haar rolkoffer, want straks is er weer ‘togaprotocol’.

Lees verder >>

 

You may also like...

Comments are closed.