[Dutch] Veni grants for Dr. Aimee Boyle (Leiden Institute of Chemistry) and Dr. Alessandra Candian (Leiden Observatory)

14 veelbelovende Leidse onderzoekers kunnen de komende jaren hun onderzoeksplan realiseren dankzij een Veni-financiering van NWO. Zes van deze subsidies zijn toegekend aan onderzoekers van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen uit diverse disciplines.

De Veni maakt deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Dit financieringsinstrument biedt wetenschappers in verschillende stadia van hun carrière een mogelijkheid tot financiering. Wetenschappers die tot maximaal drie jaar geleden zijn gepromoveerd kunnen een aanvraag voor een Veni-subsidie doen. De Veni-subsidie bedraagt maximaal €250.000. De 14 subsidies in Leiden zijn gelijk verdeeld over vrouwelijke en mannelijke wetenschappers. De vakgebieden waarin de wetenschappers actief zijn, zijn divers en lopen uiteen van kunstgeschiedenis tot sterrenkunde. In totaal ontvangen dit jaar 161 wetenschappers een Veni.

Veni’s voor onderzoekers van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen

A Novel Supramolecular System for Membrane Fusion and Biosensing
Dr. A.L. (Aimee) Boyle (v), Leiden Institute of Chemistry

Dit project zal van eenvoudige bouwstenen een nieuw supramoleculair systeem ontwerpen dat twee functies vervult. Het kan helpen om membraanfusie, een cruciaal proces in ons lichaam, te begrijpen. Het kan ook gebruikt worden als een biosensor om vervuiling te detecteren in waterbronnen.

The Inventory of Large Molecules in Protoplanetary Disks
Dr. A. (Alessandra) Candian (v), Leiden Observatory

Wat zijn essentiële voorwaarden voor de evolutie van leven op planeten? Zijn deze voorwaarden al aanwezig in gebieden waar een planeet zal ontstaan? Ik ga deze vragen onderzoeken door modellen te maken van het leven en sterven van grote en kleinere koolstofhoudende moleculen in de ruimte.

Observing the Universe at the longest wavelengths
Dr. F. (Francesco) de Gasperin (m), Sterrewacht Leiden

Clusters van wegstelsels zijn de grootste en meest massieve structuren in het heelal. Om de eigenschappen van clusters in kaart te brengen en hun onstaansgeschiedenis beter te begrijpen, zal het voorgestelde project gebruik maken van LOFAR, ‘the Low Frequency Array’, een revolutionaire nieuwe Europese radiotelescoop die in Nederland ontwikkeld is.

Invloed van lawaai op verwerking van visuele en ruimtelijke informatie
Dr. W. (Wouter) Halfwerk (m), Institute of Biology

Dieren hebben last van menselijk lawaai, maar de precieze beïnvloeding is nog onduidelijk. Dit project gaat koolmezen laten zoeken naar prooien en kijken hoe lawaai de visuele en ruimtelijke informatieverwerking verstoort. Met dit onderzoek kunnen we beter begrijpen hoe soorten zich kunnen aanpassen en hoe ze beschermd moeten worden tegen lawaai vervuiling.

Taking Pictures of Free-flying Electrons
Dr. J. (Johannes) Jobst (m), Natuurkunde

In grafeen, een enkele laag koolstofatomen, reizen elektronen grote afstanden zonder van richting te veranderen. De onderzoeker gaat met behulp van een nieuwe microscopische techniek bestuderen hoe deze vrij vliegende elektronen zich gedragen wanneer apparaten aan en uit worden geschakeld.

Nieuwe rol voor receptoren in kanker
Dr. G.J.P. (Gerard) van Westen (m), LACDR/Cluster Drug & Target Discovery

Sterfte door kanker is de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat zogenaamde receptoren vaak veranderd aanwezig zijn in kankerweefsels. Receptoren zijn de belangrijkste klasse van ‘target eiwitten’ waarop medicijnen in andere ziektes aangrijpen. In dit ‘computational’ project wordt de rol van receptoren in kankergroei onderzocht en benut.

Bekijk hier alle Leidse wetenschappers die een Veni hebben ontvangen

Zie ook

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)
Taking Pictures of Free-flying Electrons – Dr. J. Jobst

Artikel van de Faculty of Science – Leiden University

You may also like...

Comments are closed.