Ionica Smeets presenteert Nationale Wetenschapsquiz

Hoe krijgen spionnen in azijn gedrenkte eierschalen weer hard? Op kerstavond onthult hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets het antwoord op deze vraag en andere breinbrekers. Ze presenteert dit jaar de Nationale Wetenschapsquiz van de VPRO.

Dit is de 22e editie. U presenteert de quiz voor het eerst. Geeft u er een andere draai aan?

‘Wim T. Schippers was als presentator natuurlijk legendarisch, maar zijn uitleg was niet altijd helemaal goed te begrijpen. Mijn vak is wetenschapscommunicatie, dus ik heb goed nagedacht hoe ik de antwoorden zo helder mogelijk kan uitleggen. Tijdens de opnames zei een van de kandidaten hierdoor echt iets geleerd te hebben, dus de opzet lijkt geslaagd.’

Helpt deze quiz bij het toegankelijker maken van wetenschap?

‘Het is nooit onderzocht, we zouden dat een keer moeten doen. Maar ik denk het wel; ik ben zelf het levende bewijs dat je door deze quiz enthousiast kunt worden over wetenschap. Ik kijk al vanaf het begin, ik was toen 14 jaar. Als promovendus heb ik een paar vragen voor deze quiz bedacht en twee jaar geleden deed ik mee als kandidaat. Ik vind het een prachtige vorm van wetenschap op tv. Eerst word je uitgedaagd zelf na te denken en vervolgens kun je leren van de demonstraties en redeneringen die het juiste antwoord verklaren.’

De quiz was voorgaande jaren vooral bèta-georiënteerd. Zijn er dit jaar meer alfa-en gammavragen bij?

‘De redactie worstelt daar elk jaar mee. Bij alfa-en gammaonderwerpen is het namelijk veel moeilijker om meerkeuze-antwoorden te bedenken die niet te googelen zijn. Bij bèta-vragen kun je makkelijker klassieke raadsels gebruiken als je de getallen verandert. Wel leuk om te weten dat Nadine Akkerman, onderzoeker bij Engelse taal en letterkunde in Leiden, dit jaar een van de vragen heeft bedacht.’

Dit is de vraag:

Vrouwelijke spionnen in de zeventiende eeuw smokkelden briefjes in rauwe eieren. Hiervoor maakten ze de eierschaal zacht in azijn. Hoe kregen ze een dergelijk schaal weer hard?

Antwoordmogelijkheden:

  • A. Door het ei in water te leggen
  • B. Door het ei in karnemelk te leggen
  • C. Door het ei in een loogoplossing te leggenNieuwsgierig? Speel alvast mee via de website van de Nationale Wetenschapsquiz. De uitzending is op 24 december, 21.05 uur, NPO2 (11 december 2015 – LvP)

You may also like...

Comments are closed.